keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Granny-kassi-ohje

Dutch sisters-blogissa törmäsin ihanaan kassiin, joka oli tehty isöäidin neliöistä. Olen virkkaillut noita neliöitä, ajatuksena tehdä niistä joskus vaikka torkkupeitto. Mutta ajatus ei ole oikein innostanut, koska meillä ei ole sellaista huonetta, minne riemunkirjava peitto sopisi :(. Niinpä valmiit neliöt ovat pyörineet lankakorin pohjalla odottamassa ideaa. Ja nyt se idea löytyi :).Kassin idea on siis Dutch sisters-blogista, mutta muuttelin mallia itselleni mieluisammaksi. Esim kahvoina en mielelläni käytä kovia puisia tai muovisia kahvoja, käytän mieluummin kankaisia tai neulottuja/virkattuja. Samaten käytin isompia isoäidin neliöitä, siitä yksinkertaisesta syystä, että niitä oli valmiina melkoinen kasa.

Kassin koko on 43 x 43 cm. Kahvan pituus n 50cm.
Lankana on Seiskaveikka ja koukku oli kokoa 3.5. 
Yhden ruudun koko on 6krs ja n.15 x 15cm.

Ja tästä se lähtee:


Tarvitset 13kpl neliöitä. Ompele ne kiinni toisiinsa kuvan mukaisesti. Itse ompelin ne yhteen  nurjalta oikeat puolet vastakkain.


Yllä kassin toinen puoli.Ja tässä toinen puoli. Eli kappale taittuu kahtia kuvien osoittamalla tavalla. Näissä kuvissa on välissä valkoinen kangas, jotta neliöt erottuisivat paremmin ;)


Ja tässä taitettuna ilman valkoista välikangasta. Vasemmassa ja oikeassa reunassa olevat neliöt näkyvät tässä nurja puoli päällepäin, muut ovat oikea puoli päällepäin.


Seuraavaksi taita oikeasta reunasta neliö puoliksi keskustaan päin.


Ja sama vasemmassa reunassa. Ompele ruudut kiinni ko asentoon.Ompele sitten nämä kaksi vielä auki olevaa reunaa yhteen nurjalta puolelta.


Sitten seuraakin se kaikkien rakastama työ; lankojen päättely. Ja tässähän niitä on paljon!


Virkkaa sitten kassiin reuna. Itse virkkasin jokaiseen ketjusilmukka"kaareen": 1kiinteäsilmukka, 1pylväs, 1 korkeapylväs, 1 pylväs, 1 kiinteäsilmukka ja hyppäsin sitten suoraan seuraavaan ketjusilmukkakaareen. Eli pylväiden päälle ei virkata mitään.

Höyrytä kassi ja muotoile se hyvän malliseksi.Leikkaa vuorikankaasta kassin muotoiset kappaleet 1cm saumavaroilla.


Ompele ala- ja sivuvaumat.


Silitä yäreunaan taitteet. "Mutkissa" leikkaa saumaan lovi, jotta se kääntyy siististi.


Neulaa vuori päälliseen kiinni. Muista sivu- ja alasaumanvarat ulospäin, eli sisälle päin ei saumanvaroja näkyviin.


Ompele vuori koneella kiinni päälliskappaleeseen. Käytä melko pitkää tikkiä; 3.5-4.0.


Nyt kassi on  hihnoja vaille valmis.


Virkkasin hihnat mustasta Seiskaveikasta. Hihnassa on 9 pylvästä kierroksella ja 44 kierrosta. Hihnan pituus on n 50cm.
Höyrytä hihnat, kun olet päätellyt niistä langat.


Koska en pidä siitä, että neulotut ja virkatut hihnat venyvät käytössä, vuoritin nämäkin hihnat.
Eli leikkaa vuorikankaasta hihnan kokoiset kappaleet 1cm:n saumanvaroilla. Silitä saumanvarat. (Kuvassa toinen saumanvara "vähän" ylileveä, mutta eipä tuo haittaa).


Neulaa vuorikappaleet kiinni virkattuihin hihnoihin.


Ompele vuori hihnoihin kiinni koneella. Käytä taas piston pituutta 3.5-4.0.


Neulaa hihnat haluamiisi kohtiin kassia. Itse halusin ne reilusti kassin etupuolelle.


Ompele kahva kiinni neliön muotoisella ompeleella.


Laitoin vielä koristeeksi hauskat napit.


Siinäpä se. Itse tykkään kovasti :)

-Vika-

7 kommenttia:

 1. Tosi ihana laukku. Minkä verran sulla meni tota lankaa? Tekis mieli samantyylistä mut vaalepastellisavysenä.. Ja tietty lanka jollottaa mielessä kun vaa tietäs et minkä verran sit tarttis..

  VastaaPoista
 2. Hei,
  nyt tuli hankala kysymys ;). Tein laukun kerien lopuista, enkä yhtään miettinyt/punninnut, että miten paljon sitä lankaa oikein meni. Mutta varmasti yksi kerä Seiskaveikkaa riittää tuota enitenkin menevää väriä, tässä tapauksessa mustaa. Muita sitten epämääräiset kerän loput. Isoäidin ruudut on siinä mielessä mukavia toteuttaa, että langan loppuminen ei ole katastrofi, sen kun vaan vaihta toiseen väriin ja homma jatkuu :)
  -Vika-

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä ohjeesta,oli tosi helposti toteutettavissa!Omasta kassistani puuttuu enää vain hihnat.Ihan sumiksessa virkkasin neliöitä,ajattelin tehdä kassin kahdeksasta neliöstä.Sitten löysin ohjeesi ja ilokseni huomasin että minullahan on tarpeeksi lankaa tehdä tämä!❤

  VastaaPoista
 4. Ihana kassi. Kiitos hyvistä ohjeista.!! Tätä on kiva kokeilla jokupäivä?!?

  VastaaPoista