torstai 9. helmikuuta 2012

Aplikointi-ohje

Suurin osa ompelukoneen ääressä viettämästäni ajasta kuluu varmaankin aplikoiden. Se on hauskaa ja sitä käyttäen pystyt luomaan vaikka miten hienoja juttuja!

Siistin aplikoinnin tekemisessä on pari niksiä, mitkä olen oppinut itse kantapään kautta. Ajattelin, että ehkä joku voisi hyötyä ihan perusohjeesta aplikointiin.


Tähän pussukkaan tein aivan yksinkertaisen, helpon tähti-aplikoinnin. Tähtikangas on lakanakangasta, mutta voit aivan hyvin käyttää kaikenlaisia kangaslaatuja. Ainut vaatimus kankaalle on, että sitä voi silittää. Käytän itse paljon fleeceä, vuorikangasta, satiinia, villakangasta ym.


Kankaiden ja perusompelutarvikkeiden  lisäksi tarvitset:
     -liimaharsoa
     -kynän
    1. Silitä kaikki kankaat, mitä aiot käyttää. Usko pois, se helpottaa hommaa sitten myöhemmin. Tässä farkkukangasta itse pussukkaan ja lakanakangasta aplikaatioon.


2. Leikkaa liimaharsosta hieman suurempi pala, kuin aplikoitava kuvio on.


3. Silitä liimaharso kankaaseen kiinni. Paperipuoli tietysti päällepäin. Käytä kankaalle sopivaa lämpötilaa. Anna jäähtyä.


4. Piirrä kuvio kankaaseen joko mallin avulla tai "vapaalla kädellä". Muista, että kuvio on peilikuva piirtämästäsi kuviosta! Tässä sillä ei ole väliä, mutta varsinkin teksteissä tämä on hyvä muistaa ;)


5. Leikkaa kuvio irti.


6. Irroita liimaharsosta paperi irti. Liima jää kiinni kankaaseen, mikä näkyy hyvin tässä kuvassa.

7. Silitä kuvio kiinni kankaaseen. Kiinnittäminen vie sitä enemmän aikaa, mitä paksumpi aplikointikangas on. Paksua farkkua joudut silittelemään hetken, kun taas ohut vuorikangas kiinnittyy hetkessä. Tarvittessa käytä silitysliinaa välissä, jos aplikointikangas on helposti "pilalle menevää". 
Anna jäähtyä.


8. Tee reunaan siksak-ommel. Jos koneessasi on toiminto, jolla neulan saa jäämää ala-asentoon aina pysäytettäessä, käytä sitä. Jos tätä toimintoa ole, muista aina pysähtyessäsi laskea neula alas. Näin ommel pysyy yhtenäisenä ja siistinä. Ommel tulee aplikointikankaan päälle, vain ompeleen toinen reunapisto osuu pohjakankaaseen aivan kuvion viereen.

Itse käytän paljon ompeleen leveyttä 2.0-2.5. Piston pituus itselläni on useimmiten välillä 0.6-0.9. Mutta nämä ovat täysin suuntaa antavia. Kokeile, mikä näyttää sinusta hyvältä!

Joskus saattaa olla hyvä valita ompeleen leveydeksi jopa 4.0 ja piston pituus voi olla vaikka 0.3.  Tai jotain aivan muuta ;)
Kaikki riippuu siitä, minkälaisen lopputuloksen haluat. Ja tottakai asiaan vaikuttaa lanka ja kangas, joita käytät. Itse käytän aplikoinnissa hyvin usein varsinaisia tikkauslankoja, kiiltäviä tai mattapuuvillaisia. Näitä kannattaa kokeilla erilaisia, niillä saa helposti näyttävää jälkeä! Kokeile ompeleeseen myös eri värejä, joskus kontrastiväri voi olla tosi hieno! Helpointa ja turvallisinta on ommella aplikointikankaan värisellä langalla.

Valitse myös käyttämäsi neula huolella kankaan ja langan mukaan. Paksua farkkua ei kannata ommella ohuella 70-numeroisella neulalla eikä taas ohutta vuorikangasta 90-numeroisella neulalla. Neulalla ja sen vahvuudella on yllättävän suuri vaikutus lopputulokseen ja ennen kaikkea ompelumukavuuteen (neulat ei katkeile ja ommel on siistiä).


9. Tässä sitten valmis aplikoitu tähti :).

Jos kuvio kupruilee aplikoinnin jälkeen, niin silittämällä se oikenee. Myös pesun jälkeen kuvio usein kupruilee, mutta sekin hoituu silityksellä.

Mutta nyt perhe tahtoo ruokaa, eli nakkisopan keittoon :)

-Vika-

8 kommenttia:

 1. Vastavierailulla. Kiva blogi teillä ja hieno tämä applikointi ohje.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä ohjeesta! Olen jonkin verran applikoinut mutta en saa mieluista jälkeä aikaiseksi, joten näistä ohjeista oli apua! Ehkä ompeleen leveys oli se joka minulla on tökkinyt..

  VastaaPoista
 3. Iso kiitos näistä ompeluohjeista! Tällaisen harvakseltaan ompelevan, mutta siitä kovasti pitävän, ei tarvitse ihan alusta asti kaikkea pähkäillä. Joku on sen tehnyt jo kertalleen ja jaksanut jopa kirjata sen blogiin muistiin. Kiitos vielä!

  terv. Päivi

  VastaaPoista
 4. Kiitos tästä selkästä ohjeesta! Ja eikun harjoittelemaan... :)

  VastaaPoista
 5. Hyvä ja selkeä ohje! Kiitos! T. Sari

  VastaaPoista
 6. Kiitos paljon tästä ohjeesta! Yksinkertainen ja hyvä ohje, ja nuo neulavinkit ja pistojen valinnat olivat hyviä. Laitan itselleni kirjanmerkiksi tämän.

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä ohjeesta! Aikaisemmin applikointi on ollut kamala mörkö minulle mutta taidan heti tilata liimaharsoa ja alkaa suunnittelemaan kuvaa tylsän laukkuni kylkeen 😊

  VastaaPoista
 8. Kiitos paljon selkeästä ohjeesta! :)

  VastaaPoista