maanantai 8. lokakuuta 2012

Rautalankaa ja tuikkulehdet

Ensimmäinen lomapäivä :)))

Heti aamulla päässä kihisi miljoona to do-asiaa, piti vain päättää, mitä tekis ensimmäisenä... Rautalanka vei tällä kertaa voiton.

Ihan aluksi tein loppuun pari viikkoa sitten vääntämäni naulakon. Tämä on ensimmäinen rautalankatyöni moneen vuoteen, joten kaikenlaisia virheitä tästä löytyy. Eikä jälki ole ollenkaan minua tyydyttävää, mutta kyllä se siitä taas petraantuu, kunhan vähän muistuttelee tekniikkaa mieleen. Kyllä silti meinasin tämän seinälle laittaa, ehkä ompeluhuoneeseen saksinaulakoksi (jos sinne jonnekin vain mahtuu).


 Naulakko on melko iso, n 50-55cm leveydeltään. Lankana olen käyttänyt 2mm mustahehkutettua kauppalankaa.Naulakon valmistuttua teki vielä mieli vääntää rautalankaa ja kun kummempia ideoita ei nyt tullut mieleen, niin pyörittelin pienen korin, niitä aina tarvitaan ;)


Runkolankana taas 2mm mustahehkutettu kauppalanka. Sidontalankana normaali sidontalanka, onko se nyt 0.6mm (vai 0.8?)?


Korin pohjan halkaisija on n. 20cm ja korkeus n 12cm.


Jotain tämä kori tuntuu vielä vaativan...
Jossain blogissa olen nähnyt tuikkulyhtyjen kuorista tehtyjä lehtiä. Yritin etsiä ohjetta linkittääkseni sen tähän, mutta en millään löytänyt sitä :(.  Sellaiset lehdet kuitenkin ajattelin tähän koriin tehdä ja samalla kun tein, niin kuvasin homman ohjeeksi muillekin, jos joku sellaisia haluaa tehdä. Pahoittelen, kun en löydä idean alkuperäistä esittelijää :(

Tarvitset loppuunpoltettuja tuikkukuoria


Poista niistä pohjalla olevat langanpidikkeet


Taita kipot tällä tavallaSeuraavaksi nuiji vasaralla lehti ohueksi ja tasaiseksi


Itse tykkään nuijia lehteä vielä nupipäisellä vasaralla, jotta siitä tulee "ei niin tasainen"


Seuraavaksi piirrä lehteen lehtikuvio pistimellä (tai jollain muulla terävällä)


Napauta pistimellä reiät lehden päihin (jos haluat ripustaa sen johonkin)

Muotoile lehti haluamasi muotoiseksi


Näihin lehtiin halusin koristeita, joten laitoin hopealankaan makean veden helmiä. Rautalangan pujotin päiden reiistä lehden nurjalle puolelle ja taitoin langan nurjalle. Jotta lanka ja helmet pysyisivät siinä, mihin ne laitoin, tipautin hopealankaan pienet tipat liimaa sopiviin paikkoihin. Liimana oli jotain ikivanhaa helmien liimaukseen tarkoitettua liimaa. Pääasia liimassa varmaan on, että liima olisi kirkasta kuivuttuaan, niin ei näytä rumalta ;), kestävyys tuskin tulee tälläisessä käytössä ongelmaksi...Sitten ripustin lehdet koriin reunaan. En tiedä, ovatko nämä nyt tässä hyvät... mutta ovathan nuo helposti poistettavissa, jos eivät miellytäkään silmää.

Keittiön pöytä oli tämän näköinen, kun sain hommat valmiiksiKuvasin pihalla pari vanhaa rautalankajuttua, mitä olen tehnyt kauan sitten. Nämä ovat olleet pihalla monta vuotta ja ovat ruostuneet jo oikein kunnolla. Nämä ovat sellaisia kömpelöjä ensimmäisiä rautalankatöitä, mutta aika on tehnyt niistä melko hauskoja pieniä juttuja, joita löytyy puista vähän sieltä täältä meidän pihalta.Joskus olen polttanut näissä kynttilöitä, mutta kun en aikanaan hoksannut tehdä niihin sisälle kunnon tilaa kyntttiläkupille, niin kynttilöiden laittaminen näihin on hankalaa. Sen vuoksi ovat saaneet ruostua ihan rauhassa viimeiset vuodet.

Tänään sain pääteltyä parit villasukatkin. Toiset Nallea, koko jotain pikkukoululaisen kokoa. Toiset jotain tosi ohutta sukkalankaa, nimeä en enää muista, mutta koko on n 44-45. Piti tehdä 47-kokoiset pojalle, mutta pienet tuli. Eli seuraavaksi on puikoille laitettava taas isot sukat, huh..

  


-Vika-1 kommentti: