maanantai 22. kesäkuuta 2015

Ohjeet kirjankansiin

Kirjan / mapin / kansion / vihkon ym. kannet ovat todella yksinkertaiset valmistaa, kunhan vain ryhtyy toimeen. Tein mahdollisimman simppelit ohjeet kansien tekoon. Toivottavasti näistä on jollekulle apua :)

Tarvitset:
sakset
mittanauhan
kangasliidun tai -kynän
ompelukoneen
(saumurin)

Alkutilanne: kammottavan ruma kalenteriMittaa kalenterin (tai muun) leveys avattuna. Lisää saatuun mittaan saumanvaraa 1 + 1cm ja lisäksi 1cm taittovaraa, jotta kalenteri mahtuu menemään kiinni. Eli kannen leveys + 3cm. Tässä tapauksessa kannen leveys on 31cm, johon lisätään + 3cm = 34cm


Mittaa seuraavaksi kannen korkeus ja lisää siihen saumanvaroja 1 + 1cm, eli korkeus + 2cm. Tässä tapauksessa kannen korkeus on 21.5cm + saumanvarat 2cm = 23.5cm.Leikkaa päälliskankaasta pala, jonka mitat olet nyt saanut. Esimerkissä leikkasin palan 34 x 23.5cm.

 Leikkaa sitten vuorikankaasta pala, jonka korkeus on sama, kuin päälliskankaalla, mutta leveyteen lisätään vielä 2cm kääntöaukon saumanvaroihin. Eli esimerkissä leikkasin vuorikankaasta palan, jonka mitat ovat 23.5 x 36cm.Vuorikangas on 2cm leveämpi kuin päälliskangas.

Vuorikangas leikataan leveyssuunnassa keskeltä kahtia.
'

 Vuorikangaspalat ommellaan keskeltä yhteen, keskelle saumaa jätetään kääntöaukkoKääntöaukko


Silitä saumanvarat auki


Leikkaa sitten kannen sisäpuolelle tulevat läppäosat. Niiden korkeus on sama, kuin päällisen ja vuoren. Leveys on makuasia, itse pidän kohtuullisen leveistä sisäläpistä. Esimerkissä leikkasin palat, joiden korkeus 23.5cm ja leveys 12cm (leveys sisältää 2cm saumanvaroja).


Jos haluat, voit siistiä läppien reunat saumurilla. Voit myös huolitella ne siksakilla.


Tämän jälkeen neulaa läppien reunoihin (vain toiseen reunaan) noin 1cm taite.


Silitä taitteet


Ompele reunat


Tässä vaiheessa koristele kannet, jos haluat. Itse laitoin näihin kansiin yksinkertaisin aplikointikuvion liimaharson avulla.


Sitten kasataankin kaikki osat päällekkäin.

Alimmaksi vuori oikea puoli päällepäin.


Sitten läpät oikea puoli päällepäin.


Ja viimeiseksi kansipala nurja puoli päällepäin.


Eli näin ;)


Neulaa huolella kaikki kerrokset yhteen. Varsinkin nurkat ja sisäläpän reunat on syytä neulata tarkasti.


Ompele kaikki reunat. Eli ompelet kaikki reunat kiinni.


Käännä työ oikeinpäin kääntöaukosta.


Avaa nurkat.


Silitä


Laita kirja tai muu kansien sisään... Ja siinä se on :))Tällä mallilla voit ommella monenlaisia kansia. Lopputulokseen vaikuttaa suuresti se, minkälaisia kankaita käytät ja miten kannet koristelet. Vai koristeletko ollenkaan ;). Tässä on vain mielikuvitus rajana :)).

-Vika-

1 kommentti: